S M I L E
Welcome

Story About Links Info


ClickClick




Shout here !


Followers

Rewind !


Credit Section !

Template by : LiyanaIzzati
Basecode made by : AreQil
Background : Wana
Icon :
Header : Sihan
Best view : Google Chrome



Pantang larang makan .

Bismillahirrahmanirrahim ..

Assalamualaikum w.b.t ..

Hari nie Dikna nak kongsikan tentang pantang larang makan yang kite selalu buat . Dikna bagi hadith and ayat Quran je eh sebab tak reti lah nak ulas panjang-panjang . hehe . Dikna ambik info nih dalam buku "Bangkit Sebagai Pelajar Hebat" Senanye tajuk die "Ambil Diet Seimbang" tapi cam tak masuk ngan ape yang nak dikongsikan , so Dikna tukar . hehe xD #itupun tajuk main letak je ><


Okay , here we go ~

Ali bin Abu Talib pernah berkata :
"Siapa yang makan banyak , dia juga minum banyak . Siapa yang minum banyak , dia tidur banyak . Siapa yang tidur banyak , dia RUGI banyak ."
Surah Al-Baqarah :
"Makan dan minumlah tetapi jangan kamu melampau-lampau kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang melampau"
Surah Al-Israk , ayat 27 :
"Sesungguhnya orang yang membazir adalah saudara syaitan , sedangkan syaitan itu ingkar kepada Tuhannya."
Nabi berkata :
"Kami adalah satu kaum yang tidak makan sehingga kami berasa lapar dan apabila kami makan pulakami tidak makan sehingga kekenyangan ."
Nabi berpesan :
"Tidak wajar seorang anak cucu Adam memenuhi satu bekas yang membawa nasib buruk kepada perutnya . Hendaklah dia mengisi satu per tiga daripada perutnya dengan makanan , satu pertiga lagi diisi dengan minuman dan membiarkan satu per tiga kosong."

Semoga kita dapat ambil pengajaran dari info ini dan sama-sama berubah ke arah yang lebih baik okay :)


p/s : Sebelum tuh , bolehla klik SINI  dan SINI sebelum pergi ye . Itupon kalau anda nak la :) Thanks bagi sesiape yang sudi klik ^_^

Blogger sYiRa LoKMaN said...

singgah sini ^_^

 
Blogger Dikna Sya said...

@sYiRa LoKMan Thanks akak sbb singgah :D

 
Blogger Izzati Amira said...

nice sharing dear. sis pun tengah dok diet ni. susah betul nak jaga nafsu, tapi kena disiplin dan usaha jugak!!
sis tolong KLIK awak punya tuuuu (:

 
Blogger Dikna Sya said...

@Izzati Amira betol betol betol ! btw chaiyok kak ! hehe ^^ thanks klik kak :D

 
Blogger Ana Myhusna said...

Thanks for the info! ^^

 
Blogger Dikna Sya said...

@Ana Myhusna Welcome :D

 
Blogger Farihah Syahmina said...

Really nice sharing! ^^

 
Blogger Dikna Sya said...

@Farihah Syahmina Alhamdulillah .. semoge kite same2 dapat manfaatkannye :D

 
Anonymous Sop said...

nice sharing..
sama2 kita amalkan :)

 
Blogger Dikna Sya said...

@Sop yup , inshaaAllah ^^

 
Blogger hyunieuna said...

Ya Allah kak Dikna!! ~ thanks for sharing ^_^

 
Blogger Dikna Sya said...

@hyunieuna sure , no probs :D

 
Blogger PrincessAyuni said...

nice....

 
Blogger Dikna Sya said...

@PrincessAyuni Thanks . hope dapat manfaatnye :)

 
Anonymous Anonymous said...

wuyoo!!terbaaiikk!!

 
Blogger Dikna Sya said...

@Anonymous macam kenal je -..-'

 
OpenID fbacklink said...

Slam kenah yh

 
Blogger Dikna Sya said...

@fbacklink :)

 
Anonymous Anonymous said...

@Dikna Sya kenal ke?sape erk?heheXD

 

Post a Comment